Javni poziv za Program ranog razvoja

Bez autora
Dec 05 2011

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor potpisali su danas Ugovor o IPA bespovratnom grantu Evropske komisije. U pitanju je ugovor o dodeli Srbiji 8,4 miliona evra bespovratne pomoći iz IPA fondova, uz podršku Svetske banke.Sredstva su namenjena malim privatnim preduzećima iz oblasti informacionih tehnologija, biomedicine, razvoja materijala, poljoprivede, koja za svoje projekte mogu da dobiju do 80.000 evra bespovratne pomoći.

Javni poziv za Program ranog razvojaPotpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor potpisali su danas Ugovor o IPA bespovratnom grantu Evropske komisije.

U pitanju je ugovor o dodeli Srbiji 8,4 miliona evra bespovratne pomoći iz IPA fondova, uz podršku Svetske banke.

Sredstva su namenjena malim privatnim preduzećima iz oblasti informacionih tehnologija, biomedicine, razvoja materijala, poljoprivede, koja za svoje projekte mogu da dobiju do 80.000 evra bespovratne pomoći. Uslov za dobijanje sredstava je da kompanija ne postoji duže od dve godine. Ukupna suma novca biće utrošena kroz tri komponente od kojih je za prvu, u iznosu od tri miliona evra, danas otvoren Javni poziv.

Druga faza projekta biće otvorena naredne godine za veće kompanije i za njih će iznos podsticajnih bespovratnih sredstava iznositi do 300.000 evra. Jedna od komponenta odnosi se na podizanje institucionalnih kapaciteta domaćeg Fonda za inovacionu delatnost.

Program ranog razvoja pokrenut je u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU.  Ovo je prvi odobreni projekat u okviru IPA fondova koji podržava nacionalni sistem inovacija u privatnom sektoru. Ovaj ugovor će pospešiti razvoj lokalnih potencijala i privući stručnjake iz sveta, koji će uvesti transparentnost i selekciju na osnovu zasluga i tako doprineti otvaranju radnih mesta i ekonomskom rastu u Srbiji.

Program ranog razvoja je namenjen privatnim mikro i malim preduzećima u ranim fazama razvoja, koja poseduju tehnološku inovaciju i imaju potencijal za stvaranje nove intelektualne svojine, kao i jasnu tržišnu potrebu. Cilj Programa ranog razvoja je podsticanje stvaranja inovativnih kompanija zasnovanih na znanju, kroz privatna start-up ili spin-off preduzeća, tako što će obezbediti finansiranje tržišno orijentisanih inovativinih tehnologija i usluga sa visokim potencijalom komercijalizacije.

Projekat koji aplicira za Program ranog razvoja mora biti planiran za period od 12 meseci i može biti iz svih polja nauke i tehnologije, u svim industrijskim sektorima. Aplikant mora biti privatno mikro ili malo preduzeće, osnovano u Srbiji, pre ne više od dve godine, u vreme prijave, sa većinskim srpskim vlasništvom.

Prijave za Program ranog razvoja u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji mogu se predati do kraja januara 2012. godine.

Više o ovom Javnom pozivu možete saznati ovde, a za sve dodatne informacije možete se obratiti Program menadžerima Fonda za inovacionu delatnost na: minigrants@inovacionifond.rs.

Na svečanosti su potpisana još dva dokumenta i to Ugovor o projektu, koji su potpisali v.d direktora Fonda za inovacionu delatnost Ljiljana Kundaković i Lu Brefor, i Administrativni ugovor, koji su parafirali šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežerž i Brefor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik